Jan Pettersson

Janne

Min bokutgivning domineras av böcker om händelseutveck-lingen i den nord-irländska konflikten. Det finns en förklaring. 

Med reportageidéer och ett visitkort i handen rullade jag in i Belfast första gången 1988. Ett dödläge präglade konflikten och begreppet fredsprocess var något helt främmande i det politiska samtalet. Men miljöerna, människorna och dramatiken i det lågintensiva kriget i utkanten av västra Europa lockade in mig och påbörjade den resa som fortfarande pågår. En gång Belfast, alltid Belfast.

Efter ytterligare en månadslång reportageresa kunde jag 1991 debutera som författare med boken Nordirland – kriget fortsätter.

Sedan dess har jag fortsatt publicera böcker, medverkat i Sveriges Radios debattprogram och anordnat utställningar.

Mitt yrkesliv som pedagog vävdes lyckosamt ihop med intresset för den irländska ön när jag hösten 1993 fick möjlighet att starta upp en folkhögskolekurs i freds- och konfliktkunskap. Tidpunkten sammanföll med framväxten av fredsprocessen och plötsligt förvandlades ”miraklet i Nordirland” till mitt huvudsakliga jobb under elva år.

I den ettåriga kursen ingick fältstudier under sex veckor med boende på båda sidor längs frontlinjen i ett delat Belfast. Resorna bjöd på konfliktdynamik i realtid, möten med fascinerande människoöden, hundratals studiebesök och skapade ett brett kontaktnät. All denna erfarenhet stimulerade skrivandet.

Kursen vidgade också mitt intresse för andra konflikter vilket också satt avtryck i min övriga bokutgivning: försoningsprocessen i Sydafrika, Cypernkonflikten, den egyptiska revolutionen, en jämförelse mellan delade städer i djupt rotade konflikter (Belfast, Nicosia, Jerusalem) samt EU:s flykting- och gränsproblematik.

Alla böcker är av reportagekaraktär. 

Du kan läsa mer om min bakgrund.

Om det är något du undrar över kan du nå mig på:
jp@janpettersson.nu